Cauzele aparitiei mucegaiului si cum scapam de el.

Cauzele aparitiei mucegaiului si cum scapam de mucegai.


Mucegaiul, problema sezonului rece, care poate provoca alergii, astm, afectiuni respiratorii si multe alte boli. Mucegaiul care se dezvolta in interiorul locuintelor este destul de periculos pentru sanatatea adultilor, cat si a copiilor, chiar si pentru o durata mica de expunere la mucegai.

Ce este mucegaiul?Mucegai fereastra

Mucegaiul este o ciuperca microscopica, ce se reproduce prin spori, in zone cu umiditate ridicata. Umiditatea ridicata din interiorul locuintei favorizeaza aparitia mucegaiului si dezvoltarea lui.

Mucegaiul din interior este diferit fata de cel dezvoltat pe alimente sau in exteriorul cladirii. El poate aparea in interiorul locuintei cat si in exteriorul locuintei.

La interior poate aparea in foarte multe locuri, cum ar fi: colturi, in spatele mobilei, in jurul ferestrelor si usilor, in baie si in multe alte locuri unde exista umiditate.

Cauzele aparitiei mucegaiului in jurul ferestrelor si pe pereti.

Exista o serie de motive care favorizeaza aparitia mucegaiului. Pana nu se rezolva cauza aparitiei mucegaiului, lupta impotriva eliminarii lui va fi fara sfarsit.

Mucegaiul este mana in mana cu umiditatea, iar toti factorii care pot genera umiditate intr-un mediu cald, vor ajuta dezvoltarea lui.

O umiditate ideala pentru om este cat mai apropiata de 50%, dar cuprinsa intre 30% si 60%. Daca umiditatea relativa depaseste 65%, atunci este considerata ridicata.

Nu este necesar ca umiditatea sa fie crescuta in toata locuinta. Ea poate fi ridicata doar in anumite zone ( geamuri, usi, colturi, un perete ud) si acolo se va dezvolta mucegaiul.

Cauzele principale care favorizeaza aparitia mucegaiului sunt:

  • Umiditate ridicata umiditate pe sticla( uneori doar in unele zone, colturi, ferestre, geamuri). Principala cauza in dezvoltarea mucegaiului este umiditatea ridicata.

    Umiditatea ridicata poate avea mai multe cauze, cum ar fi: daca in ultima perioada s-au executat lucrari de renovare, tencuit, zugravit, montat gresie sau faianta si peretii nu au avut timp sa se usuce.
    Activitati zilnice cum ar fi gatitul, dusul, calcat, dar si prin respiratie. Prin respiratie, un om poate genera intre 0,35 l si 0,45 litri in functie de umiditatea din interior.

  • Tamplaria neconforma sau montata incorect.montaj cu spuma fereastra

    Contrar asteptarilor, tamplaria sau termopanele, nu reduc formarea condensului si mucegaiului, ba din contra: tehnologiile actuale au crescut etanseitatea tamplariilor, ceea ce reduce infiltratiile aerului rece din exterior si nu mai permite schimbul natural al aerului din incaperi.

    Prin blocarea ventilatiei naturale prin tamplarii favorizam aparitia condensului si mucegaiului. Un alt factor ar fi montajul incorect, o tamplarie slab calitativa cu un coeficient de transfer termic foarte mare. Un pachet de sticla neeficienta cu 2 foi, fara argon si cu bagheta din aluminiu.

  • Incalzirea insuficienta sau neuniforma. incalzire insuficienta

    Daca temperatura interioara este sub 20 grade Celsius, atunci colturile casei, peretii, geamurile sunt mai reci decat ar trebui.
    Prin incalzirea uniforma a locuintei si la o temperatura mai mare de 20 de grade Celsius, nu eliminam umiditatea din interior, ci doar crestem capacitatea aerului de a mentine cat mai multa umiditate in stare de vapori, fara a face condens.

    Daca incalzim o camera si apoi o racim, fara a ventila sau a scoate umiditatea din aer prin diferite mijloace, camera va fi supusa la fel de mult riscului de dezvoltare a igrasiei sau mucegaiului.

  • Ventilatia insuficienta si slaba.

    In perioada rece, ventilatia si circulatia aerului sunt mai reduse, din cauza ca, ferestrele stau inchise, ceea ce duce la cresterea umiditatii. Pentru a mentine umiditatea la cote normale, este recomandata aerisirea incaperilor, prin deschiderea ferestrelor pentru 3-10 minute. Deschiderea larga a ferestrelor, este cea mai rapida si eficienta solutie pentru improspatarea aerului si eliminarea umiditatii.

  • Izolarea necorespunzatoare a peretilor.termoscanare punte termica

    Si izolarea incorecta si insuficienta a peretilor poate fi o cauza pentru dezvoltarea mucegaiului in interior. Termoizolatia trebuie sa fie continua, sa nu fie zone intrerupte in izolatie, crapaturi, prin care pot intra curenti care contin umiditate.

    Intreruperile in stratul de izolatie creeaza punti termice, care vor duce la diferente de temperatura intre interior si exterior si implicit la aparitia condensului si a mucegaiului.

  • Punti termicepunti termice

    Puntile termice vor fi mereu problematice, atat pentru disconfortul termic cauzat de ele, cat si de aparitia condensului si mucegaiului. Putem identifica destul de usor o punte termica, nefiind nevoie de o camera de termoviziune.

    Cele mai intalnite punti termice sunt intalnite in colturile casei, zona de balcon si zona usilor de intrare unde cimentul este continuu pana in exterior. Puntile termice se pot rezolva usor in faza de proiect, dar in momentul in care locuinta este finalizata, puntile termice vor avea costuri mari pentru a fi remediate.

    Este nevoie de identificarea tuturor puntilor termice si izolarea suplimentara, iar in zona usilor va fi nevoie de o rupere termica printr-un profil special de compensare.

  • Infiltratiile de apa nedectate.infiltratii apa

    Lafel ca si puntile termice, infiltratiile de apa pot aparea din cauza lipsei hidroizolatiei, executia incorecta a hidroizolatiei sau materialele de slaba calitate folosite. Infiltratiile pot fi prin zone unde nu exista hidroizolatie, sau este intrerupta.

    Aceste infiltratii care sunt destul de dificil de detectat, pot cauza mucegai. Se recomanda a se hidroizola toate zonele unde se poate strange apa sau zapada, de exemplu pe glafurile ferestrelor, in zona teraselor sau in zona acoperisului.

    Lafel si tevile de lumina care comunica cu interiorul pot ajuta infiltratia apei prin ele daca nu sunt izolate corespunzator.

  • Condensul. condens fereastra

    Umiditatea prea mare din interior duce la formarea condensului. Aparitia condensului poate fi influentata de mai multi factori, cum ar fi: temperatura aerului din interior, temperatura peretilor, cantitatea de vapori din aer, punti termice ferestre.

    Cel mai des, condensul se formeaza iarna, deoarece cantitatea de vapori din aer este mare iar temperatura peretilor este mai mica. Cantitatea de vapori de apa care poate fi retinuta de aer, depinde de temperatura aerului.

    Cu cat temperatura aerului este mai mica, cu atat acesta poate retine o cantitate mai mica de vapori de apa. Excesul de vapori care nu se poate absorbi si retine in aerul din locuinta se va depune pe zonele reci, sub forma de picaturi numite condens.

Cum previi aparitia mucegaiului si a condensului.

  • Aeriseste periodic incaperile 

    Este nevoie de o aerisire periodica a camerelor pentru improspatarea aerului si pentru a controla nivelul umiditatii.

    Specialistii recomanda aerisirea pentru cateva minute, 3-10 minute, de cateva ori pe zi, dimineata si seara sau daca se lucreaza in interior, la 3-4 ore.

    Atentie, o aerisire ideala inseamna deschiderea larga a ferestrelor, nu doar intredeschise pentru cateva minute si a altei ferestre sau usi pentru a se creea curent.

  • Ventilatia - exista cateva tipuri de ventilatie:


    1. Ventilatia naturala
     - prin deschiderea ferestrelor, prin jurul ferestrelor neetanse sau prin alte zone care nu sunt etanse. Ferestre deformate sau feroneria nu mai inchide corect.

    2. Ventilatia mecanica
    cu ajutorul unor aparate de ventilatie cu sau fara recuperare de caldura.

    Aceste sisteme pot fi cu o singura unitate, care cu ajutorul unor tubulaturi pot schimba aerul si recupera caldura.

    Mai exista si sisteme de ventilatie descentralizatecare sunt independente, functioneaza in perechi sau pot fi cu flux alternant.

    3. Grile de ventilatie in profilul ferestrei
     grila ventilatie fereastra

    Exista pe piata grile de ventilatie care pot fi montate in profilul ferestrei, pe sticla sau deasupra ferestrei, intr-un profil special.

    Grilele vin cu o fanta de aerisire care poate fi inchisa sau deschisa si un reglaj pentru fluxul de aer. Majoritatea grilelor de ventilatie au nevoie sa fie instalate din fabrica pe tamplarie, dar exista si grile care pot fi instalate pe ferestre existente.

    4. Microventilatia 

    Este un sistem al feroneriei, care permite deschiderea ferestrei pentru 7-10mm, pentru a asigura un schimb de aer regulat.

    Sistemul de microventilatie, este un sistem foarte accesibil la pret, optiune care ar trebui sa fie prezenta pe toate tamplariile.

    Blocatorii de microventilatie se pot instala chiar daca fereastra este montata, fiind compatibili cu majoritatea tipurilor de feronerii.

  • Mentine umiditatea intre 30-60%.

    Pentru un control al umiditatii, este nevoie de un higrometru, un aparat ce masoara umiditatea in interior.

    In functie de nivelul umiditatii, daca umiditatea este crescuta este recomandat si un dezumidificator. Mentinerea umiditatii intre aceste limite, va creea un confort sporit si va reduce riscul dezovoltarii mucegaiului.

  • Evita covoarele

    In zone unde este umiditate, baie, bucatarie. In zonele unde se creeaza umiditate este recomandat sa nu tinem covoare care pot retine umezeala, praf sau acarieni.

    Evita pe cat posibil uscarea rufelor in casa. Uscarea rufelor in casa nu este recomandata deoarece evaporarea apei in interior va creste umiditatea. Usuca rufele in locuri bine ventilate sau deschise.

  • Solutii si vopsele antifungice.

    Vopselele sau sprayurile antifungice, sunt solutii de moment. Conform specialistilor, aceste solutii contin aditivi speciali care inlatura efectul, nu si cauza aparitiei mucegaiului.

    Aditivii blocheaza pentru un timp umezeala si albesc peretele, dar mai devreme sau mai tarziu, mucegaiul tot isi va face aparitia.

  • Izoleaza bine ferestrele.

    O mare problema in aparitia mucegaiului o constituie tamplaria slab calitativa, montata incorect sau degradata. Daca mucegaiul apare in jurul tamplariei , este nevoie sa verificam zonele pe unde s-ar putea infiltra umiditatea cum ar fi garniturile.

    Majoritatea tamplariilor pvc sau aluminiu din Romania inca sunt montate cu spuma. Spuma nu are o durata de viata mare, se degradeaza in timp si este permeabila la vapori. sectiune profil casa pasiba

    Mai mult ca sigur, in acele zone unde se dezvolta mucegai, spuma isi joaca rolul de a favoriza aparitia igrasiei.

    Solutia ar fi, etansarea cu benzi speciale care vor bloca trecerea umiditatii catre interior. Daca ferestrele au inceput sa dezvolte mucegai si in interiorul profilului, va fi nevoie de inlocuirea lor cu altele mai calitative.

  • Izoleaza conductele.

    Verifica conductele de fisuri sau zonele de imbinare pe unde pot aparea scurgeri. Aceste scurgeri vor creste umiditatea si vor favoriza aparitia mucegaiului.

  • Curatarea bucatariei.

    Curata bine bucataria, gresia, aragazul si peretele din jurul aragazului, deoarece grasimea este mediul ideal pentru dezvoltarea mucegaiului.

    Este important ca alimentele alterate sa fie aruncate si toate alimentele care au termenul de valabiliate depasit.

  • Reduceti umiditatea din baie.

    Baia este camera cu cel mai mare nivel de umiditate. Nivelul de umiditate creste foarte mult in momentul cand facem baie sau dus.

    Este indicat ca imediat cum facem dus sa aerisim.

    Foloseste covorase din plastic in baie si mai lasa putin lumina aprinsa pana se aeriseste, deoarece si intunericul favorizeaza aparitia mucegaiului.

  • Redirectionati apa departe de casa.

    Redirectioneaza apa cat mai departe de casa, prin mutarea burlanelor, indepartarea zapezii de langa casa.

    Daca nu sunteti siguri ca hidroizolatia este facuta corespunzator, indepartati pe cat posibil sursele de umezeala pe pereti. Apa se poate infiltra si intra in interiorul locuintei.

  • Fara exces de flori pe pervaz.

    Nu puneti prea multe flori pe pervaz, 2 sau 3 sunt in regula, dar 10-15 provoaca exces de umiditate. Atentie si la cum udam plantele, sa nu punem prea multa apa care va ramane pe glaf.

  • Reducerea puntilor termice.

    Zonele reci vor fi mereu unde sunt punti termice. Pentru a reduce puntile termice, este nevoie intai de identificarea lor si dupa rezolvarea lor pe cat posibil.

    Este indicat sa chemam un specialist cu o camera performanta de termoviziune, sau o firma care se ocupa cu verificarea cladirilor.

    Puntile termice pot fi identificate prin studierea proiectului, identificand toate zonele unde cimentul este continuu pana in exterior sau este slab izolat.

    Pentru a reduce din puntile termice dupa ce le identificam, este nevoie de o imbunatatire a izolatiei, prin cresterea grosimii sau prin alegerea unor materiale cu un coeficient de transfer mai bun.

  • Creste calitatea sticlei.

    Sticla este 80% dintr-o tamplarie, ea poate fi si cea mai slaba componenta a tamplariei. Alegerea pachetului de sticla ar trebui sa fie cu cel putin cu 3 foi de sticla.

    Coeficientul de transfer termic al sticlei ar trebui sa fie cat mai apropiat de 0,5 W/m²K.

    Zona de imbinarea sticlei prin bagheta standard din aluminiu este zona care genereaza puntea termica.

    Aluminiul este supraconductor termic si face ca pierderea de caldura prin aceasta bagheta sa fie accelerata.

    Pentru a reduce pierderile de caldura si a reduce riscul aparitiei mucegaiului se recomanda un pachet de sticla compus din 3 foi, cu un gaz rar la interior, argon sau kripton si o bagheta calda (din plastic) intre foile de sticla, care se mai numeste si warm edge.

  • Verifica sistemul sanitar

    Verifica periodic starea instalatiilor, o teava sparta sau fisurata in baie sau bucatarie sunt suficiente pentru a dezvolta condens si implicit mucegai.

  • Curatarea gresiei si faiantei

    Curatarea cu produse dezinfectante si stergerea cu un prosop sau laveta uscata pentru a reduce riscul de a dezvolta mucegai, mai ales in colturi, zona de dus sau unde este silicon.

  • Batoane congelate 

    Reprezinta solutia moderna impotriva mucegaiului. Cum se folosesc? Se vor da gauri in pereti la o distanta de 10-11 cm fata de fundatia casei. Se vor masura peretii deoarece adancimile gaurilor trebuie sa fie cu 2,5cm mai mici decat grosimea peretelui.

    Batoanele trebuie introduse in prealabil in congelator si apoi in gaurile din perete. Dupa ce se topeste primul rand de batoate, se repeta de 3 ori aceasta operatiune si se repara peretele. Se spune ca durata de viata a acestui tratament este de 25 de ani.

  • Solutia electro-cibernetica

    Este considerat ca ultimul trend in prevenirea mucegaiului. Este un sistem electro-cibernetic, compus dintr-un aparat ce se monteaza pe un perete si care cu ajutorul impulsurilor electromagnetice de unda lunga, alunga mucegaiul pe o raza de 12 metri. Aces aparat vine si cu un consum redus de energie si cu o eficienta in prevenirea igrasiei pe o durata de 20 de ani.

Cum tratam si indepartam mucegaiul.

Din fericire, in comert exista foarte multe produse care indeparteaza mucegaiul. In lupta cu aceasta ciuperca numita mucegai, este nevoie de masca si manusi de protectie. Putem folosi produce din comert, respectand indicatiile de pe ambalaj. Pe langa solutiile din comert putem folosi si solutii preparate in casa, cum ar fi:

  • 2 pliculete de bicarbonat de sodiu care se dilueaza intr-un litru de apa
  • 100ml otet, 100ml apa, 10ml apa oxigenata, 2 lingurite de bicarbonat de sodiu si zeama de la o lamaie. Le amestecam si le punem intr-un pulverizator. Pulverizam peste zona cu mucegai si lasam 2-4 ore si lasam fereastra deschisa.
  • otetul poate fi si el utilizat cu ajutorul unui burete abraziv.

Cum sa curatam mucegaiul in siguranta.

  • Foloseste mereu manusi de protectie, ochelari si masti de protectie.
  • Tine ferestrele deschise cand utilizezi solutii impotriva mucegaiului.
  • Nu amesteca produce are contin amoniac cu alte produce care contin clor. Prin combinatia acestor substante se degaja compusi toxici care pot intra in plamani.
  • Incercati sa nu folositi clor, aceasta solutie va albi mucegaiul si il va face greu de observat.

Concluzii:

Mucegaiul este un pericol pentru sanatate, atat pentru adulti dar mai ales pentru copii. Mucegaiul nu reprezinta o problema fara rezolvare. Sunt atatea solutii care te pot scapa de mucegai.

Cel mai important lucru este sa rezolvam zonele unde apare mucegai, nu doar sa indepartam mucegaiul.

Aerisirea cat mai des sau ventilatia cu aparate de ventilatie este cheia pentru impiedicarea aparitiei mucegaiului.

O mica recapitulare. Aerisim constant, controlam umiditatea si identificam zonele cu mucegai, le tratam si rezolvam.

Acum pentru ca am aflat cum sa prevenim, controlam umiditatea, mucegaiul nu ar mai trebui sa fie o problema. Preventia si pastrarea umiditatii in limite este cheia pentru o casa FARA mucegai!

Comentarii

D
Daniela
28 aug.
Sistemul electro-cibernetic . Cum se numește acest aparat , unde poate fi găsit, eventual prețul, mulțumesc
P
Pvcmag.ro
acum 3 luni
Din pacate nu avem acest produs si nici nu va putem da mai multe detalii despre el.