Cum pregatim tamplaria pvc pentru sezonul rece?

Cum reducem pierderile de caldura provenite de la tamplaria pvc sau aluminiu?

Aproximativ 40% din pierderile de caldura ale unei case pot fi cauzate de tamplaria pvc sau aluminiu cu geam termopan, spatiile neizolate sau scurgerile necontrolate de aer. Instalarea gresita a ferestrelor precum si pozitionarea lor contribuie in mare parte la aceste pierderi. Pierderile printr-o fereastra incorect montata pot fi si de 10 ori mai mari decat aceiasi suprafata dintr-un perete izolat.

Tamplaria pvc sau aluminiu pierde caldura prin 4 zone:Pe unde pierdem caldura prin profilul din pvc

  1. Vitrajul sau pachetul de sticla. Pachetul de sticla poate fi cu 2 sau 3 sticle, poate fi cu sau fara gaz in interior. Vitrajul este cea mai mare componenta din cadrul tamplariei. Daca sticla este bine conformata se creeaza efect de sera si caldura ramane in casa in mod natural. Pentru a avea cat mai putine pierderi, pachetul de sticla trebuie sa fie unul eficient. Tehnologia actuala a crescut foarte mult performantele unui vitraj, ajungand la valori ale coeficientul de transfer termic de 0.5 W/m2K . Pachetul cu 3 foi de sticla poate creste eficienta vitrajului cu pana la 80%
  2. Rama sau profilul tamplariei. Rama poate fi din pvc, aluminiu, anumite materiale compozite, lemn, lemn-aluminiu si pvc-aluminiu. In unele situatii profilul ajunge sa fie mai sensibil ca sticla in sine datorita performantelor in fabricarea sticlei.
  3. Modul in care se prinde sticla in profil. Se ajunge de multe ori sa se piarda energie in mod accelerat. Bagheta standard din aluminiu devine punctul slab si zona unde se pierde cea mai multa caldura. Garnitura tamplariei pvc este componenta ce se uzeaza cel mai rapid. Garnitura pentru fereastra termopan are o durata medie de viata de 5 ani.
  4. Modul de punere a tamplariei in perete. Montajul "standard" oferit de majoritatea firmelor doar cu spuma, fara benzi de etansare. Daca tamplaria este una performanta, atunci pozitia in perete si tipul montajului devin zonele cu cele mai mari pierderi de caldura.

Cum identificam si prevenim pierderile de caldura prin ferestrele cu geam termopan?

  • Ne asiguram ca tamplaria etanseaza corect. Daca asa numitele termopane au o vechime mai mare de cativa ani, ele incep sa isi piarda din calitatile pe care le-au avut la inceput. Putem verifica etanseitatea tamplariei cu ajutorul unei coli de hartie sau cu mana. Cu mana verificam in jurul tocului si a cercevelei daca se simt curenti reci. Daca sunt probleme, indentificam zona pentru a o remedia. Daca nu simtim curenti reci, luam o foaie de hartie si o introducem pe rand, pe fiecare latura, intre toc si cercevea. Deschidem fereastra, punem foia pe toc si acum inchidem fereastra sau usa pentru a testa etanseitatea si presiunea pe garnitura. In momentul in care se actioneaza manerul ferestrei , daca tragem de coala de hartie, aceasta trebuie sa iasa greu. Daca nu se simte rezistenta in momentul in care scoatem foaia, insemna ca acea zona nu etanseaza corespunzator. Mai jos in articol va spunem cum remediem aceste probleme dupa ce le identificam.
  • Uzarea garniturilor tamplariei pvc sau aluminiu. Garnitura tamplariei pvc sau aluminiu este componenta cu cea mai mica durata de viata. Uzarea garniturilor este una dintre principalele cauze care poate duce la lipsa de etanseitate si infiltrarea apei in timpul ploilor. Se recomanda inlocuirea garniturilor uzate sau rupte. Gasiti la noi pe site 2 tipuri de garnituri: garnitura subtire si garnitura groasa. Inlocuirea lor se face foarte usor, fiind garnituri compatibile cu profilele din PVC.
  • Verificarea si ungerea feroneriei. Feroneria reprezinta totalitatea elementelor metalice care se afla in componenta unei ferestre sau usi si care garanteaza sustinerea, etansarea si mobilitatea acesteia. Feroneria are un grad de uzura foarte ridicat, ceea ce poate conduce la necesitatea schimbarii intregului sistem. Curatarea feroneriei de impuritati, praf si scame este un prim pas foarte important, deoarece aceste impuritati duc la pierderea mobilitatii in timp a feroneriei. O situatie mai complicata este atunci cand anterior au fost efectuate lucrari de reparatii sau renovare, deoarece depunerile marunte de praf, ciment si alte impuritati au o actiune foarte agresiva asupra feroneriei. Feroneria poate fi afectata si de greutatea ferestrei sau a usii. Aceasta problema apare mai ales la tamplaria oscilo-batanta.
  • Pozitionare corecta in plan vertical si orizontal. Pozitionarea corecta in plan vertical si orizontal este foarte importanta, doarece este nevoie de o pozitionare corecta pentru o functionare cat mai indelungata a tamplariei. O pozitionare incorecta in plan va face ca fereastra sau usa sa nu functioneze cum trebuie. Partea mobila sau cerceveaua nu va etansa corect, fiind posibil ca unele zone sa nu etanseze, sau sa loveasca in toc.
  • Montajul standard cu spuma cu celula deschisa. La tamplariile performante, clasa A cu sticla cu 3 foi, zona dintre toc si perete devine cea mai mare problema. Prin aceasta zona vor circula curenti de aer care pe langa disconfortul termic produs de curent vor aduce umiditate. In momentul in care umiditatea poate circula fara probleme, va aparea riscul de mucegai in acele zone. Spuma daca nu este etansata cu folii izolatoare are o durata de viata mult mai scazuta.

Remedierea problemelor identificate privind etanseitatea tamplariei pvc.

  • Probleme de etanseitate. Daca am identificat probleme de etanseitate dupa sugestiile noastre de mai sus, trecem la rezolvarea lor. garnitura fereastra de bataieDaca garnitura prezinta urme de deteriorare, imbatranire este nevoie de inlocuirea ei.

In fuctie de nevoie putem alege din 2 tipuri de garnituri: o garnitura subtire 

sau o garnitura groasa.   Ambele garnituri sunt compatibile cu orice tamplarie pvc cu geam termopan.

Garnitura subtire sau cheder de bataie tamplarie pvc este recomandata in a fi montata pe toc si pe cercevea (canat), fiind o garnitura rezistenta in timp. Garnitura groasa se monteaza atat pe partea cu sticla cat si pe toc si cercevea. Pentru tamplaria pvc care a suferit unele deformari sau curbari ale profilului si garnitura veche nu inchide etans, recomandam o garnitura groasa care are o inaltime mai mare fata de cea subtire. Pentru a prelungi durata de viata a garniturilor si a preveni uzura permanenta a garniturii termopan va recomandam urmatoarele: 

Asigura-te ca tamplaria este de buna calitate, la fel si garniturile sunt de calitate si compatibile cu tamplaria. Intretine corect garniturile. Pentru protejarea de factorii externi si pentru a mentine elasticitatea garniturii sterge periodic cu o solutie speciala garnitura. Poti gasi un kit de intretinere a tamplarie pvc.

 Incearca sa eviti produsele de curatenie ce au potential coroziv, prafuri abrazive de curatat sau detergenti - aceste produse vor dauna garniturii. Ai grija sa mentii ferestrele curate! Curatenia periodica la nivelul tamplariei este foarte importanta deoarece particulele abrazive, acumularile de praf si alte substante pot sa afecteze in timp garnitura. Va recomandam curatarea inclusiv pe toc, imbinari, pe partile interioare ale tamplariei, suprafata de contact dintre toc si cercevea si macanismele de inchidere (feroneria).

  • Profilul este curbat si nu mai etanseaza cum trebuie. Aici avem 2 solutii care te pot ajuta cu aceasta problema:
  • O mare lipsa a ferestrelor sau usilor in special in zonele de reabilitare sau profilelor mai ieftine este lipsa unei inchideri suplimentare pe partea din spate a profilelor pvc. Lipsa inchiderii perimetrale pe o fereastra si cu lipsa armaturii (sau armatura prea subtire in interiorul profilului) pot duce in timp la o inconvoiere ce va produce disconfort in interiorul locuintei. Recomandam pentru zona din spate o balama ascunsa cu reglaj de presiune pe garnitura(mai este numita si balama anti-flambaj). Aceasta are rolul cu ajutorul reglajului sa ajute si sa mentina presiunea cercevelei pe toc. Balamaua cu reglaj este cea mai ieftina si rapida solutie, fiind foarte usor de montat. O puteti gasi aici   
  • Daca exista mai multe zone unde profilul nu etanseaza, avem o alta solutie care are nevoie de mai multa atentie si poate chiar nevoie de un specialist pentru montaj. Daca zonele cu probleme sunt in zone unde se afla feroneria (mecanismul cu tija de pe partea mobila) atunci recomandam verificarea bulbilor rotunzi si reglarea lor cu ajutorul unui imbus de 4. Feroneria are 3 tipuri de reglaje: normala(presiune standard), vara(presiune redusa) si iarna(presiune ridicata). Vedeti in poza cum este reglajul si pozitia bulbilor. reglaj tamplarie pvc, presiune pe garnituraDaca aveti doar o fereastra cu deschidere simpla - va recomandam un kit complet pentru fereastra oscilobatanta. Cu acest kit putem avea pe fiecare latura o inchidere cu bulbi si blocatori care pot fi reglati pentru o mai buna presiune. Montajul are o dificultate medie, fiind nevoie pentru a taia din tija manerului si foarfeca de sus in functie de dimensiunea ferestrei dumneavoastra.
  • Curatarea si reglajul feroneriei pentru fiecare anotimp. Ce probleme la nivelul feroneriei pentru tamplaria din lemn, aluminiu sau pvc putem intampina: se blocheaza, nu se mai inchide cum trebuie, se agata, etansare slabita, patrunderea frigului. Anumiti factori pot cauza probleme la nivelul tamplariei - uzura datorata trecerii timpului, manevrarea necorespunzatoare, montarea necorespunzatoare, defectiuni ale sistemelor de feronerie aferente sau lipsa unei intretineri periodice a tamplariei.

    Pentru curatarea tamplariei putem folosi lavete sau carpe albe pentru ca unele lavete viu colorate pot nuanta profilul tamplariei in timpul curatarii. Utilizeaza o solutie speciala de curatare nonabraziva sau un kit de intretinere a tamplariei, deoarece suprafata tamplariei este sensibila la zgarieturi. Pentru sticla utilizeaza o solutie de curatat speciala. Reglajul tamplariei este un subiect mai complex pe care o sa il tratam intr-un articol separat pe blog.
  • Zona de imbinare a profilului cu peretele. In cazul tamplariilor performante, montajul standard cu spuma devine calcaiul lui Ahile. Prin aceasta zona vom avea cele mai mari pierderi. Tratarea acestor probleme este putin mai complicata in cazul caselor deja finalizate. Pentru ferestrele montate care inca nu au glafurile reparate putem rezolva aceasta problema cu ajutorul benzilor de etansare pentru tamplaria casei. Pentru benzi izolatoare venim cu 2 tipuri: banda adeziva pe o parte sau ambele parti si banda izolatoare fara adeziv (necesita silicon pentru lipirea pe tencuiala).montaj profil folie izolatoare tamplarieMontajul benzilor izolatoare este un subiect complex, pe care o sa il tratam intr-un articol separat.

Pentru alte probleme sau sfaturi in legatura cu identificare si remedierea problemelor cu tamplaria pvc sau aluminiu, va asteptam in sectiunea noastra de comentarii de mai jos.

Comentarii

S
Stroe
03 ian. 2021
Ce fel de imbus este necesar ptr. reglarea sistemului de sustinere a ferestrei si unde se gaseste ptr a fi cumparat?
P
Pvcmag.ro
de mai mult de 1 an
Majoritatea ferestrelor se regleaza cu ajutorul imbusului de 4. Mai exista si feronerii care se regleaza cu imbus de 3, fiind mai rar intalnite. La unele balamale 3D de la usi se foloseste imbus de 5. Pentru 90% din cazuri aveti nevoie doar de un imbus de 4. Puteti gasi seturi de imbusuri la orice magazin de bricolaj. Noi avem momentan doar imbus de 4, il puteti gasi aici - https://www.pvcmag.ro/cumpara/imbus-4-reglaj-feronerie-ferestre-si-usi-701

Articole similare